25 Ocak 2021 Pazartesi

10000 Bitcoin ile 2 pizza sipariş edilmişti! Bu 10 bin BTC ne durumda?


Bitcoin ile ilk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında 2 pizza alımı ile gerçekleşmiştir. 2020 yılında 10. yıl dönümü kutlanan Bitcoin ile ilk resmi ticari alım işleminde kullanılan 10.000 BTC’nin akıbeti de belli oldu.

22 Mayıs 2010 tarihinde Laszlo Hanyecz adındaki programcı iki adet pizza için 10.000 BTC gibi bir ücret ödemişti. O tarihten sonra Bitcoin‘in geçirdiği değişim inanılmaz bir noktaya geldi. O dönemde gerçekleştirilen bu işlem 41 dolar değerindeydi. Günümüzde ise BTC fiyatının düşüş çıkışına 100 milyon dolar civarına denk gelmektedir.

Birçok kişi iki pizzanın ödemesinde kullanılan 10.000 BTC’nin ne durumda olduğunu merak ediyor. Blockchain analiz şirketlerinden Coinfirm bu sorunun cevabını araştırdı ve yıllardır süren bilmecenin yanıtını açıkladı.

Coinfirm’in Co-Founder’ı ve CMO’su Grant Blaisdell, 10.000 BTC’nin serüvenini “Yıllar boyu bu fonlar birçok farklı adrese taşındı” ifadesiyle kripto para kullanıcılarına aktardı. Blaisdell, bazı BTC’lerin cüzdanlarda muhafaza edildiği bazılarının ise faaliyette olmayan borsalara gittiğini açıkladı.

Kapatılan borsalarda birçok Bitcoin kaldı; Co-Founder Blaisdell, “Fonların bazıları BTC-e borsası üzerinden tahsil edildi” açıklamasında bulundu. Bazı borsalar kara para aklama söylentileri üzerine geçtiğimiz yıllarda kapanmıştı.

Belli bir kısım hala cüzdanlarda bekliyor; 10 yıl önce 10.000 BTC tutarındaki pizza işleminin izini süren Coinfirm, işlemde kullanılmış olan BTC’lerin yüzde 5.79’unun değerli cüzdanlarda beklediğini gün yüzüne çıkardı. Bitcoin sisteminin en büyük 12. cüzdanında 10.000 BTC’nin kalıntıları görülüyor.

Blaisdell, bu Bitcoin adresinin sahibi birçok yerden BTC biriktirdiğini ve cüzdanda 500 milyon dolar değerinde mevduat olabileceğini sözlerine ekledi. Erken dönem Bitcoin sahiplerinden biri olduğunu söyleten Blaisdell bu kişinin aktif olarak günümüzde de var olduğunu ifade etti ve sözlerine ekledi:

“Bu cüzdanın sahibinin ne bir kripto para borsası ne de kurumsal bir hesaba bağlı hesap olduğunu biliyoruz. Tıpkı Satoshi Nakamoto gibi gizemli bir kişiye ait.”

YORUMLAR


EmoticonEmoticon