22 Ocak 2021 Cuma

Mutasyonlu koronavirüs nedir? Covid-19 açıklaması!


Dünya genelinde yeni tip koronavirüs covid-19 hakkında mutasyon haberleri geliyordu. Maalesef ülkemizde de 15 kişide mutasyona uğramış koronavirüs tespit edildi. Peki mutasyon nedir, mutasyonlu koronavirüs nedir? Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya da yer verdiğimiz yazımız..

Koronavirüs mutasyonunun Türkiye'de de ortaya çıkması endişeye neden oldu. Coronavirüsün daha hızlı yayılmasına neden olduğu iddia edilen mutasyon virüs 15 kişide görüldü. Mutasyonun ilk tespit edildiği ülke olan İngiltere'de yeni kısıtlama kararları alındı. Kalıtsal yapıda meydana gelen bütün değişiklik anlamına gelen mutasyon için, mevcutta uygulanan aşının etkili olacağı düşünülüyor.

MUTASYON NEDİR?
Sağlık Bakanlığı yayımladığı COVID-19 Sözlüğü'nde mutasyon teriminin anlamına yer verdi.

Sözlükte mutasyon tanımı şu şekilde yapılıyor:

"Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik. RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır.

Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir."

YORUMLAR


EmoticonEmoticon