19 Şubat 2021 Cuma

Kara liste nedir ve kara listeden nasıl çıkılır?


Kredi çekmenin ve kredi kartı almanın önündeki en büyük engel kara listeye düşmek diyebiliriz. Peki nedir bu kara liste ve kara listeye girdiğimizde buradan çıkmamız mümkün mü? İşte kara liste hakkında bilmeniz gerekenler…

Kredi Kayıt Bürosu, bizim bankalarla olan ilişkilerimizin tamamını kayıt altında tutar ve bu şekilde bize bir kredi sicili oluşturur. Bankalarla olan ilişkimiz derken, çektiğimiz krediler, bu kredileri ödeme düzenimiz, kullandığımız kredi kartları ve ödemeleri , bireysel çekler, senetler gibi yaptığımız ödemeleri düşünebilirsiniz. Ödemelerimizi düzenli yapmadığımızda halk arasında ‘kara liste’ olarak tabir ettiğimiz listeye düşme olasılığımız artıyor.

Kara Listeye Neden Gireriz?

Kullandığımız kredi kartları veya çektiğimiz krediler belirlenen miktarlarda ve istenen tarihte düzenli olarak ödenmeli. Bu ödemeleri geciktirdiğimizde veya ödemediğimizde kredi sicilimiz zarar görür, kredi notu düşer. 90 gün içerisinde ödeme yapmadığımız takdirde ise hakkımızda yasal takip başlar. 90 gün sonra ödeme yapsak bile,  ödemelerde yaptığımız bu aksaklık kredi siciline yansır ve bizim için eksi puan olur. 

Bankalarla bu süreç içerisinde anlaşmazsak ve hakkımızda yasal takip başlarsa bankalar açısından kredi vermenin pek de çekici olmadığı kişiler arasına gireriz.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Borcunuzu ödediğiniz takdirde ve ‘borcu yoktur’ kağıdı aldıktan bir süre sonra kara listeden çıkabilirsiniz. Ancak şunu unutmamak gerekir; 5 sene sonra siciliniz temizlense bile bankalar geçmişinizi görebilir ve önyargı ile yaklaşabilir, başvurularınızı olumsuz sonuçlandırabilir.

Kara Listeden Çıktıktan Sonra Kredi veya Kredi Kartı Nasıl Alınır?

Eğer maaş müşterisi olduğumuz bir banka varsa, bu bankaya yönelmek, ürün kullanma şansını arttırır. En azından düzenli bir gelir olduğunu görmek, bankayı rahatlatabilir.

Bankadan kredi veya kredi kartı talebinde bulunmadan önce, ilişkileri güçlendirmek için mevduat hesabı açma, otomatik ödeme talimatı verme gibi yöntemler deneyebiliriz.

Hesap açtırdığınız şubeyle iyi ilişkiler kurmak ve kendinizi iyi tanıtmak da faydalı olabilir.

Eğer bir kredi kartı almayı başarırsak, düşük limitli seçip düzenli ödemeliyiz. Düzenli ödemeler, kredi puanımızın artmasına yardımcı olacaktır.

Hata Olduğunu Düşünenler Ne Yapmalı?

Ödemeleri düzenli yapıyor, bankalarla hiç bir problemimiz olmadığını düşünüyorsak ve yine de sicilimizde bir problem görünüyorsa, www.kkb.com.tr adresinden bilgi alıp  MİDES (Müşteri İtirazlarını Değerlendirme Sistemi) üzerinden düzeltme için başvuru yapabiliriz.

YORUMLAR


EmoticonEmoticon