15 Nisan 2021 Perşembe

Maske cezası hakkında sms aldıysanız dikkat!


Telefonunuza Whatsapp'dan mesaj olarak ya da sms ile şuna benzer bir ileti geldiyse aman dikkat; ''Sayın vatandaşımız hakkınızda hıfzıssıhha kanunu'nun 282'inci maddesi kapsamında 985 tl maske cezası uygulanmıştır. Detaylı bilgi: Link..'' işte böyle mesaj içeren linklere sakın tıklamayın. Dolandırıcılar gün geçmiyor ki farklı bir yöntem ile karşımıza çıkmasınlar. 

Bu sahtekar şeref yoksunları şimdilerde de koronavirüsü ile vatandaşımızı dolandırmanın peşindeler. Maske cezasını bahane ederek, sahte linklere tıklatıp ya hespa bilgilerinizi ele geçiriyorlar ya da size ''Ceza olarak yediğiniz meblağ olan 985 TL, şimdi öderseniz büyük indirim ile cezanın sadece sadece %15 olan 149 TL'yi ödeyerek bu borçtan kurtulabilirsiniz.'' gibi bir yönlendirme ile aslında hiç yemediğiniz ceza üzerinden sizin paranızı alarak dolandırıyorlar. Bu yazıyı hem devletimizin itibarı için, hem de vatandaşlarımızın bu hataya düşmemesi için hazırladık. Lütfen sizde bu yazıyı paylaşarak diğer kişileri uyarın. 

İşte gelen o mesajlara bir örnek:

Diğer yandan Milliyet gazetesi de bu konu hakkında bir bilgi paylaşmış, onuda siteden okuyabilirsiniz.

Dolandırıcılar, oltalama yöntemi ile, bir cep telefonu numarasından vatandaşların telefonlarına SMS yolu ile mesaj gönderiyor. Söz konusu mesajda, “Sayın vatandaşımız, hakkınızda Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi kapsamında 985 TL maske cezası uygulanmıştır. Detaylı bilgi için” denilerek, kişi, bir linke yönlendiriliyor. Linke tıklanması durumunda, vatandaşların kişisel bilgi ve banka hesapları elde edilmeye çalışıyor. Uzmanlar, bilinmeyen numaralardan ve maillerden gelen bu tip linklerin açılmaması konusunda vatandaşları uyarıyor. Maske takmadığı gerekçesiyle hakkında işlem yapılan kişi e-Devlet ya da İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yaparak, gerekli sorgulamaları yapabilir. Öncelikle, kısıtlamaları ihlal eden vatandaşlara işlemler anında, yazılı olarak sahadaki görevli personel tarafından yapılıyor. Mesajda belirtildiği gibi, vatandaşlara uzaktan ya da arkadan bu yolla herhangi bir ceza gönderilme uygulaması bulunmuyor. Dolandırıcıların attığı mesajda, maske takmama cezası 985 TL olarak belirtilirken, yasal mevzuatta ise maske takmamanın cezası 900 TL.

EMNİYET UYARDI
Emniyet Genel Müdürlüğü, haklarında "maske cezası" kesildiğine dair ifadeler içeren kısa mesajdaki bağlantı linkine tıklamamaları konusunda vatandaşları uyardı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının, güvenli internet kullanımı için vatandaşlara rehberlik amacıyla başlattığı SİBERAY programının sosyal medya hesaplarından yeni dolandırıcılık sistemine ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Dolandırıcılar tarafından son günlerde cep telefonlarına "Sayın vatandaşımız hakkınızda Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi kapsamında 985 TL maske cezası uygulanmıştır." ifadeleri ile bağlantı linkinin yer aldığı mesaj gönderildiği aktarılan paylaşımda, bu tür mesajın gelmesi halinde bağlantı linkine tıklanmaması uyarısında bulunuldu.

Paylaşımda, "Dolandırıcıların oltasına düşmeyelim. Güvenilirliğinden emin olmadığımız bağlantılara tıklamayalım. Güvenilir bilgi için resmi kaynakları takip edelim." ifadeleri yer aldı.

YORUMLAR


EmoticonEmoticon