18 Temmuz 2021 Pazar

Çizmeli Kedi masalı, masal oku!


Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde çok çok eski zamanlarda bir değirmenci yaşlı adam ve üç oğlu varmış.

Mutlu mesut yaşarlarken bir gün yaşlı adam hastalanmış ve yanına çocuklarını çağırmış. ‘Evlatlarım, Ben artık çok yaşlandım. Ölme vaktim geldi. Sahip olduğum malları size miras bırakıyorum.‘ demiş ve üç oğluna da birer miras bırakmış. Büyük oğluna bir değirmen, ortanca oğluna eşek, küçük oğluna ise bir kedi bırakmış ve oracıkta ölüvermiş. Babalarının ölümüne üzülen kardeşler kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalmış ama küçük oğlan bu duruma çok üzülmüş. Bir kedi ne işe yarar ki demiş kendi kendine. Kediyi yiyemezsin, para kazanamazsın ne yaparım ki bu kediyi demiş. Bunu duyan kedi ‘ Efendim’ demiş. ‘Eğer sen bana istediklerimi verirsen kötü bir miras olmadığımı göreceksin.’ demiş. Kedinin konuştuğunu duyan oğlan önce çok şaşırmış sonra da istediklerinin ne olduğunu sormuş. Kedi bir çuval, bir şapka bir de çizme istemiş. Bunu duyan oğlan önce çok şaşırmış ama istediklerini ona vermiş. Kedi çizmeyi ayağına geçirmiş şapkayı giymiş ve aynanın karşısına geçmiş. Aynada kendine uzun uzun bakmış ve kendini o kadar çok beğenmiş ki. Olmuş kedinin ismi Çizmeli Kedi. Daha sonra bir de marulla bir havuç istemiş ve ormanın yolunu tutmuş. Marulla havucu çuvalın içine koymuş ve çuvalın ağzını açıp beklemeye başlamış. Sebzelerin kokusunu duyan bir tavşan gelmiş çuvalın içine atlamış, girmiş. Bunu gören çizmeli kedi hemen gitmiş çuvalın ağzını kapatmış ve kralın şatosunun yolunu tutmuş. Şatonun kapısında bekleyen muhafızlara kralı görmek istediğini söylemiş. Konuşan bir kedi gören muhafızlar çok şaşırmışlar ve onu kralın huzuruna çıkarmışlar.

Çizmeli kedi kralın huzuruna çıkmış ve saygılarını sunmuş. Önce kendini tanıtmış. Daha sonra da çuvalı uzatmış ve ‘Kralımız, efendim Marki size bu tavşanı hediye gönderdi’ demiş. Kral bu duruma önce şaşırmış sonra da çok sevinmiş ve hediyeyi kabul etmiş. Çizmeli Kedi günlerce krala çeşit çeşit hediye götürmüş. Gel zaman git zaman bir gün kralın gezintiye çıkacağını duyan kedi hemen sabinin yanına gitmiş. ‘Sahibim bugün seninle göle yüzmeye gidelim.’ demiş ve beraber gölün yolunu tutmuşlar. Çizmeli Kedi sahibinden göle çıplak girmesini istemiş ve o göldeyken kıyafetlerini alıp ağacın arkasına saklamış. O sırada da kral kızıyla oradan geçmekteymiş. Hemen krala gidip ‘Kralım yardım edin’ ‘Efendim Marki gölde boğuluyor. Hırsızlar elbiselerini çaldı. Bir takım elbise verir misiniz?‘ demiş. Kral Marki’ye kıyafet vermiş ve onu faytonuna davet etmiş. Marki’yi gören prenses hemen ona aşık olmuş. Tabi Marki de onu beğenmiş ve o da aşık olmuş. Bu sırada çizmeli kedi oradan uzaklaşmış ve tarlada ot biçen insanlarla karşılaşmış. Onlara ‘Birazdan buradan kral geçecek. O buranın sahibinin kim olduğunu sararsa efendimiz Marki’nin diyeceksiniz. Yoksa hepinizi buradan kovdururum.’ demiş. Çizmeli kedi biraz daha koşmuş ve daha büyük tarlada adamlara rastlamış. Onlara da aynı şeyi tekrarlamış. Oradan da devin şatosuna gitmiş. Tarlaların yanından geçerken kral çalışan insanlara buranın kimin olduğunu sormuş. Herkes hep bir ağızdan efendimiz Marki ’nin demişler. 



Kral bu kadar çok yere sahip olan Marki‘ye çok şaşırmış. Marki de bu duruma çok şaşırmış ama hiçbir şey söylememiş. Bütün bunlar olurken kedi devin şatosuna varmış. ‘Dev’ demiş. ‘Herkes senin sihirli olduğunu söylüyor. İstediğin her şeye dönüşebildiğini söylüyor.’ demiş. Dev de tabi her şeye dönüşebilirim diye cevap vermiş. Çizmeli kedi ‘Bir aslana dönüşebilir misin? demiş. Dev de tabi ki deyip aslana dönüşmüş. Çizmeli kedi çok korkmuş ve ‘Harika’ ‘Ama bu kadar cüsseli birinin küçücük bir fareye dönüşmesi imkansız.’ demesine fırsat vermeden dev küçücük bir fareye dönüşmüş. Çizmeli kedi de hemencecik fareyi yutmuş mideye indirmiş. O sırada da kralın faytonu yaklaşıyormuş. Çizmeli kedi şatonun kapısında kralı karşılamış ve içeri buyur etmiş. ‘İçeride sizi bir ziyafet bekliyor.’ diyerek içeri buyur etmiş ve yemekler yenmiş, içecekler içilmiş günün sonunda kedinin sahibi ile prenses nişanlanmış. Çizmeli kedinin sahibi o anda anlamış ve kediye çok minnettar olmuş.

Prenses, sahip Marki ve Çizmeli Kedi bu şatoda mutlu mesut yaşamışlar. Bu masal da dillerden dillere dolanmış, ülkeleri aşmış. Uzun yıllar geçmiş ama unutulmamış.



YORUMLAR


EmoticonEmoticon